Vergunningverlening
Bij de vacature vergunningverlener ben jij uitvoeringsexpert en werk je voor een schone en veilige leefomgeving in opdracht van provincies en gemeentes. Zodra activiteiten of plannen gevolgen hebben voor de omgeving, het milieu, de natuur en/of de veiligheid, moet er een vergunning worden aangevraagd of een melding worden gedaan. Op dit moment spelen het stikstof-dossier, de daarmee samenhangende ontwikkelingen binnen de agrarische sector en de gevolgen voor natuur, flora en fauna de hoofdrol. Maar ook vraagstukken met betrekking tot duurzaamheid, PFAS en de nieuwe omgevingswet vragen om jouw scherpe blik.
Je opereert dus in een afwisselend speelveld, waarin de komende jaren nog veel gaat gebeuren. In deze complexe, maar boeiende dynamiek neem je verantwoordelijkheid voor maatschappelijk gevoelige dossiers en adviseer je het bevoegd gezag. Je schakelt hierbij continu tussen juridische en technische mogelijkheden en uiteenlopende belangen. Je kader is de geldende wet- en regelgeving op het vlak van milieu en leefomgeving.
Steeds meer uitdaging
Vanaf 2021 worden tientallen wetten en regelingen voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water samengevoegd in de Nieuwe Omgevingswet. Het uitgangspunt en de manier van werken verandert dan van ‘nee, tenzij…’ naar ‘ja, mits…’. Onder de Omgevingswet verschuift de manier waarop er naar aanvragen gekeken wordt. En dat verandert de rol van omgevingsdiensten. Een mooie uitdaging dus!
Zware druk op agrarische sector
De sector moet snel verduurzamen en tegelijkertijd gehoor geven aan veranderende consumenteneisen. Er zijn zorgen over de gezondheidsrisico´s die de sector met zich mee kan brengen. En de regelgeving verandert voortdurend en wordt steeds complexer. “Iedereen worstelt ermee om de sector in goede banen te leiden”, vertelt Paul Veraart van de OMWB.
Lees het volledige artikelStikstofregistratiesysteem geeft ruimte
Teveel stikstofneerslag is niet goed voor de natuur. Daarom is voor veel activiteiten waar stikstof bij vrij komt een vergunning nodig. Coen de Kleine is een van de mensen die deze vergunningen op grond van de Wet Natuurbescherming verleend. Volgens hem zijn er nog tal van onbenutte mogelijkheden.
Lees het hele interviewOD on Tour: kijk eens mee met ons mooie werk!
Wil jij nader kennismaken met één van de Brabantse omgevingsdiensten ODBN, ODZOB of de OMWB? Om er stage te lopen, als mogelijke toekomstige werkgever of gewoon omdat je meer over ons werk wilt weten? Vul dan het formulier in, en geef aan waar je interesse ligt. Als de coronacrisis voorbij is, organiseren we een meeloopmoment. Meld je aan, dan houden we je op de hoogte.
Direct aanmeldenGrote aanpassingen energiesector
De CO2-uitstoot moet drastisch naar beneden en het gebruik van gas wordt afgebouwd. Dit vraagt grote aanpassingen van inwoners, agrariërs en industrie. Sr. vergunningverlener Kees van Broekhoven en zijn collega’s proberen de energiesector passend te maken voor een nieuwe toekomst.
Lees het volledige artikelVacatures Vergunningen
Open sollicitatie
OMWB – Tilburg
- Solliciteer voor: 31-12-2021
- WO , HBO , MBO
- 32 , 36 , 28 , 24 uur
- Vast , Tijdelijk
Maak kennis met uw Brabantse omgevingsdiensten
De OMWB in Tilburg is hèt expertisecentrum voor veiligheid rondom zware risicovolle bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, externe veiligheid en vuurwerk.
De ODBN in Den Bosch onderscheidt zich door haar specialistische kennis op het vlak van natuur en agrarische ontwikkelingen. Belangrijk, in een gebied met de hoogste veedichtheid in Nederland.
Water voorziet in diverse behoeften: om te drinken, in te zwemmen of om industriële producten te maken. De ODZOB in Eindhoven is de specialist waar het gaat om schoon en veilig grondwater en zwemwater in Brabant.